blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG muftu
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
muftu



Xbox (2. časť) - Hardware
pridal muftu 2.6. 2011 o 12:17



Xbox je prvou konzolou od Microsoftu a je to na nej poznať. V prvom rade vás určite zarazí jej veľkosť. Táto konzola je skrátka obrovská! (rozmery 320 × 100 × 260 mm) Navyše je neuveriteľne ťažká. Konzolá váži takmer 4 kilogramy. Vlastne bez preháňania je to PC.

Poďme sa najskôr pozrieť na design. Ten je relatívne minimalistický. Je to veľká krabica, obyčajne čierna. Na vrchu sa nachádza veľké X, v ktorého strede je umiestnené logo Xbox. Po bokoch sa nachádza rebrovanie na chladenie, ktoré z designového hľadiska prechádza až na vrchná stranu Xboxu. V predu sa náchadza výsuvná DVD mechanika, 4 porty na ovládače a dve tlačidlá. Prvé väčšie, nachádzajúce sa približne v strede čelného panela slúži na otvorenie mechaniky, menšie tlačidlo pod ním slúži na zapnutie/vypnutie konzoly. Na zadnej strane sa nachádzajú tri konektory – AC konektor, AV výstup, a ethernet konektor.

Xbox bol prvou konzolou, ktorá mala zabudovaný harddisk, ktorý slúžil najmä na ukladanie save súborov a na sťahovanie obsahu z Xbox Live. Kto mal možnosť počuť Xbox 360 pri práci tak vie, že tichý chod mu je neznámy pojem. Toto však neplatí pre Xbox, ktorý ma skutočne prekvapil svojim veľmi tichým chodom.

 

Prvý xbox sa tešil len krátkemu životnému cyklu a nedožil sa ani reedície v podobe Slim verzie. Napriek tomu existuje niekoľko veľmi pozoruhodných limitovaných edícií, z ktorých niektoré su extrémne vzácne.

 

Crystal Limited Edition

Jedná sa o bezfarebnú verziu Xboxu, ktorá bola vydaná pre európsky a kanadský trh. USA sa tejto verzie nedočkali, čo ich určite zamrzelo, pretože toto je jedna z najlepšie vyzerajúcich verzií pôvodného Xboxu. Nie je známe koľko kusov existuje, je pravdepodobné, že sa nejednalo o priveľmi počtom limitovanú verziu a cena sa dnes pohybujena približne rovnakej úrovni ako za obyčajnú čiernu verziu. Existujú dve verzie balení, podľa toho kedy boli vydané, nakoľko boli balené s jedným alebo dvoma ovládačmi S, takisto v priesvitnom prevedení. Podľa všetkého európske verzie neobsahovali pribalenú hru na rozdiel od kanadských.

 

Halo Special Edition

Táto edícia má tiež priesvitný finiš, tento krát však v zelenom prevedení. Konzola vyšla v roku 2004 s pribalenou hrou Halo: Combat Evolved a jedným ovládačom S s rovnakou farbou. Táto edícia sa však predávala jedine v USA. Na boku konzoly je zároveň nápis Halo Special Edition. Nejedná sa o raritu, takže pokiaľ nájdete niekoho, kto Vám konzolu pošle do Európy, za relatívne lacný peniaz môže byť táto konzola vaša.

 

Translucent Green Limited Edition

Ak ste zatúžili po Halo Special Edition ale žiaľ neviete ako ju dopraviť do Európy, nie je všetko stratené. S malými kompromismi (musíte oželieť nápis Halo Special Edition) si môžete zohnať konzolu s rovnakým zeleným prevedením vo forme Translucent Green Limited Edition. Konzola bola vydaná pre európsky trh na oslavu prvého roku existencie Xboxu v Európe. V balení obsahoval dva ovládače S v rovnakom farebnom prevedení. Predalo sa cca 5000 kusov. Rovnaká edícia vyšla aj pre kanadský trh, kde však bol pribalený len jeden ovládač S, ale navyše dve hry – Crimson Skies a Project Gotham Racing 2. Cena tejto konzoly je len o málo vyššia ako obyčajnej verzie.

 

Halo 2 Ice Blue Limited Edition

Špeciálnu edíciu dostalo aj Halo 2, avšak len v Kanade a Ázii. Konzola má priesvitné modré veľmi pekné prevedenie. Bundle obsahuje samozrejme hru Halo 2, jeden S ovládač v Ice Blue farbe, a špeciálny zelený Halo headset. Kanadská a ázijská verzia sa od seba líšia len jedným detailom a síce farbou loga, ktoré je zasadené na vrchu konzoly. Zatiaľ čo ázijská verzia ho má v klasickom čiernom prevedení, kanadská verzia má strieborné xbox logo. Táto verzia sa neobjavuje často na predaj, takže prípadný záujemca musí mať trochu šťastia aby sa k nej dostal. Tomu odpovedá aj cena, kde kupca musí byť pripravený zaplatiť slušnú sumu peňazí.

 

Mountain Dew Limited Edition

Verzia len pre americký trh. Nebola voľne na predaj, ale dala sa jedine získať výmenou za body z nápojov Mountain Dew. Získať sa dala len počas 5 mesiacov v roku 2004. Trebalo získať 550 Mountain Dew bodov – jeden bod za 2litrovku. K tomu trebalo ešte priplatiť 200USD a konzola bola vaša. Existuje v limitovanej edícii 1000 kusov. Konzola má limetovo zelenú farbu a boli k nej pribalené hry Project Gotham Racing 2 a Amped 2. Konzola má k tomu aj odpovedajúcu cenu, rozhodne ju nie je ľahké zohnať.

 

Xbox Launch Team Edition

Týmto sa dostávame do kategórie super vzácne. Farebne spracovaná rovnako ako napr. Halo Special Edition alebo Translucent Green, táto konzola existuje len v 60 kusoch! Konzolanebola k dispozícii len predným vývojárom okolo Xboxu. Vývojári si ju potom mohli kúpiť – áno kúpiť, nie dostať! Shame on you Microsoft! Centrálne lego na vrchu konzoly nesie nápis Xbox Launch Team 2001 a pod tým sa nachádza odkaz od Billa Gatesa Great Work + jeho podpis! Ku konzole sú pribalené dva Duke ovládače v rovnakom farebnom prevedení. Raritnost tychto ovládačov je o to vyššia, že “Duke“ ovládače sa nikdy v tomto farebnom prevedení nepredávali! K tomu bolo pribalených 6 hier – Amped, NFL Fever 2002, Fuzion Frenzy, Project Gotham Racing, Oddworld: Munch`s Oddysee a Halo: Combat Evolved. Asi nemá zmysel dodávať, že konzola má extrémne vysokú hodnotu. Len za konzolu samotnú dnes zaplatíte asi 2000€, ak by ste zohnali kompletný set, tak to môže byť aj dva-tri krát toľko.

 

Xbox Partners Edition

Konzola je veľmi podobná s Launch Team edíciou. Majú rovnakú farbu, líši sa len logo, kde je napísané Thanks for partnering with XBOX, Bill Gates. Existuje tiež cca 60 ks. Konzoly dostali len firmy, ktoré prispeli veľkou troškou k výrobe Xboxu, ako napr. nVidia. Bundle obsahuje jeden S ovládač. Opäť

očakávajte veľmi vysokú cenu.

 

Okrem spomenutých, ešte existuje niekoľko ďalších edícií, napr. Hello Kity Crystal, Pure White, Skeleton Black, vydaných väčšinou pre japonský trh.



Prístupov 5662
Kvalita článku
(98%) hlasov 5

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Hry - 2013 update
[ 25.3.2013] (príspevkov 15)
Hry - 2012 update part VI.
[ 17.12.2012] (príspevkov 15)
Game Room Tour
[ 4.11.2012] (príspevkov 14)
Hry - 2012 update part V.
[ 16.9.2012] (príspevkov 19)
Hry - 2012 update part IV.
[ 1.7.2012] (príspevkov 15)
Hry - 2012 update part III.
[ 10.6.2012] (príspevkov 14)
Hry - 2012 update part II.
[ 28.4.2012] (príspevkov 26)
Hry - 2012 update
[ 10.3.2012] (príspevkov 19)
Hry - November 2011 update
[ 22.11.2011] (príspevkov 15)
Hry - Október 2011 update
[ 27.10.2011] (príspevkov 13)